Rozdiel medzi doskovým výmenníkom tepla a rúrkovým výmenníkom tepla

- 2021-11-15-

Rozdiel medzidoskový výmenník teplaa rúrkový výmenník tepla
Doskový výmenník tepla má dobrý efekt výmeny tepla a dosky možno vybrať pre ľahké čistenie. Pri plášťových a rúrkových výmenníkoch tepla sa rúrky výmenníka tepla nedajú rozdeliť, čo prinesie určité nepríjemnosti pri čistení.Doskové výmenníky teplamajú obmedzenia z hľadiska podmienok prenosu tepla. Sú vhodné len na prenos tepla do 150 stupňov Celzia, zatiaľ čo rúrkové výmenníky tepla nemajú žiadne obmedzenia na teplotu v podmienkach prenosu tepla. , Bez ohľadu na stupeň tepla je možné použiť rúrkový výmenník tepla. Z pohľadu ceny jedoskový výmenník teplamá nižšie náklady ako rúrkový výmenník tepla.
1. Vysoký koeficient prestupu tepla: Pretože rôzne vlnité dosky sú obrátené hore nohami, aby vytvorili komplikovaný prietokový kanál, tekutina prúdi v rotačnom trojrozmernom prúdení v prietokovom kanáli medzi vlnitými doskami, čo môže byť nízke Reynoldsovo číslo ( všeobecne Re=50~200) Vytvára sa turbulentné prúdenie, takže súčiniteľ prestupu tepla je vysoký, ktorý sa vo všeobecnosti považuje za 3 až 5-násobný v porovnaní s plášťom a rúrkou.
2. Logaritmický priemerný teplotný rozdiel je veľký: konečný teplotný rozdiel je malý. V rúrkovom výmenníku tepla prúdia dve tekutiny na strane rúrky a na strane plášťa a tok je vo všeobecnosti krížový. Korekčný koeficient logaritmického priemerného teplotného rozdielu je malý, zatiaľ čo doskový výmenník tepla Výmenníky tepla sú väčšinou súprúdové alebo protiprúdové a korekčný koeficient je zvyčajne približne 0,95. Okrem toho je prúdenie studenej a horúcej tekutiny v doskovom výmenníku tepla rovnobežné s teplovýmennou plochou bez obtokového toku, takže dosková výmena tepla Teplotný rozdiel na konci výmenníka tepla je malý a prenos tepla do vody môže byť nižšia ako 1°, zatiaľ čo rúrkový výmenník tepla je vo všeobecnosti 5°.
3. Malé rozmery a kompaktná štruktúra: Plocha výmeny tepla na jednotku objemu je 2- až 5-krát väčšia ako pri rúrkovom type. Na rozdiel od rúrkového typu nie je potrebné rezervovať miesto na údržbu zväzku rúrok, takže je možné dosiahnuť rovnakú výmenu tepla. Oblasťdoskový výmenník teplaje asi 1/5~1/8 výmenníka tepla s plášťom a rúrkou.
4. Je ľahké zmeniť oblasť výmeny tepla alebo kombináciu procesov: doskový výmenník tepla môže dosiahnuť účel zväčšenia alebo zmenšenia oblasti výmeny tepla pridaním alebo zmenšením niekoľkých dosiek; zmena usporiadania dosiek alebo výmena niekoľkých dosiek môže dosiahnuť cieľ Požadovaná procesná kombinácia je prispôsobená novým podmienkam výmeny tepla a oblasť prenosu tepla plášťového výmenníka tepla je takmer nemožné zväčšiť.
5. Nízka hmotnosť: Hrúbka doskydoskový výmenník teplaje len 0,4 ~ 0,8 mm, zatiaľ čo hrúbka rúrky výmenníka tepla plášťa a rúrky výmenníka tepla je 2,0 ~ 2,5 mm. Škrupina a rúrka je lepšia akodoskový výmenník tepla. Rám je oveľa ťažší, vo všeobecnosti len asi 1/5 hmotnosti plášťa a rúrky.
6. Nízka cena: Pri použití rovnakého materiálu pri rovnakej ploche výmeny tepla je cena doskového výmenníka tepla asi o 40 % ~ 60 % nižšia ako cena rúrkového typu.
7. Pohodlná výroba: Doska na prenos tepladoskový výmenník teplasa spracováva razením, ktoré má vysoký stupeň štandardizácie a je sériovo vyrábané. Rúrkový výmenník tepla sa zvyčajne vyrába ručne.
8. Jednoduché čistenie:doskový výmenník teplamôže uvoľniť zväzok dosiek a odstrániť dosky na mechanické čistenie, pokiaľ sú uvoľnené kompresné skrutky. To je veľmi výhodné pre proces výmeny tepla, ktorý si vyžaduje časté čistenie zariadenia.
9. Malé tepelné straty: iba plášť teplovýmennej dosky je vystavený atmosfére, takže straty rozptylom tepla možno zanedbať a nie sú potrebné žiadne opatrenia na zachovanie tepla. Plášťový výmenník tepla má veľké tepelné straty a vyžaduje tepelnoizolačnú vrstvu.
10. Menšia kapacita je 10%-20% rúrkového výmenníka tepla.
11. Tlaková strata na jednotku dĺžky je veľká. Pretože medzera medzi teplovýmennými plochami je malá a teplovýmenná plocha má nerovnomernosť, tlaková strata je väčšia ako pri tradičnej hladkej rúre.
12. Nie je ľahké škálovať: kvôli plnej turbulencii vo vnútri nie je ľahké škálovať a koeficient škálovania je iba 1/3~1/10 rúrkového výmenníka tepla.
13. Pracovný tlak by nemal byť príliš vysoký a teplota média by nemala byť príliš vysoká. Môže vytekať. Thedoskový výmenník teplaje utesnený tesnením. Pracovný tlak by nemal presiahnuť 2,5 MPa. Teplota média by mala byť nižšia ako 250 °C, inak môže dôjsť k úniku.
14. Jednoduché blokovanie. Pretože priechod medzi doskami je veľmi úzky, vo všeobecnosti iba 2 ~ 5 mm, keď médium na výmenu tepla obsahuje väčšie častice alebo vláknité látky, je ľahké zablokovať priechod medzi doskami.
doskový výmenník tepla